Drogen

 

Stucwerk bestaat uit een bepaalde hoeveelheid water. De hoeveelheid hangt af van het type stucwerk, de samenstelling en van de stucadoor. Het kan zijn dat het stucwerk tot wel 60% uit water bestaat. Dit vocht moet, nadat het eenmaal aangebracht is, uit het pleisterwerk verdampen. Hoe lang het duurt om uw stucwerk te drogen hangt af van een aantal factoren:

 

 • Materiaaldikte
 • Samenstelling stuc
 • Omgevingstemperatuur
 • Luchtvochtigheid
 • Ventilatie

 

Het is van groot belang dat u de droogtijd van stucwerk niet geforceerd probeert te verkorten. Dit kan namelijk scheurvorming als gevolg hebben en dat is zonde van de tijd, moeite en het geld.

 

Materiaaldikte

 

Hoe dikker het aangebrachte materiaal, hoe langer het nodig zal hebben om op te drogen. In de regel heeft stucwerk per 1 millimeter aangebracht stuc, één dag nodig om op te drogen. Als het gestucte oppervlakte geheel dezelfde kleur heeft dan kunt u stellen dat het droog is. Onvoldoende droog is het als er nog ‘donkere’ plekken zichtbaar zijn.

 

Samenstelling stuc

 

Elk type stucwerk is een bijzondere samenstelling die specifiek afgestemd is voor het oppervlakte waarop het wordt aangebracht. Het ene stucwerk bevat meer vocht dan het ander en heeft daarom langer de tijd nodig om op te drogen.

 

Omgevingstemperatuur

 

Er wordt weleens geprobeert de droogtijd van stucwerk te verkorten door de verwarming hoog te zetten of een warmtekanon te gebruiken. Het is echter van groot belang om op natuurlijke wijze uw stucwerk te drogen. Als het stuc te snel opdroogt is er kans op scheurvorming en het herstellen hiervan zal altijd zichtbaar zijn. Zorg voor een constante temperatuur van maximaal 19 á 20 graden celcius. Bepreek dit altijd met uw stucadoor voor een optimaal resultaat.

 

Luchtvochtigheid

 

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol wanneer u kijkt naar de droogtijd van stucwerk. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk. Het is echter wel belangrijk dat er voldoende geventileerd wordt, zodat er genoeg verversing van lucht plaatsvindt en er voldoende vocht opgenomen kan worden.

 

Ventilatie

 

Het verversen van lucht is ook erg belangrijk als u kijkt naar het drogen van stucwerk. De lucht is op een gegeven moment verzadigd met vocht en kan dan niets meer opnemen. Er moet dus continue ventilatie plaatsvinden voor het optimale resultaat. Het is echter niet de bedoeling dat u alle ramen in uw woning openzet; één á twee ramen op een ruime kier is voldoende.

 

Do’s en don’ts

 

Do’s

 

 • Zorg voor een natuurlijke omgevingstemperatuur.
 • Zorg voor verse lucht die vocht op kan nemen.
 • Ventileer voldoende.

 

Don’ts

 

 • De thermostaat op vol vermogen zetten.
 • De ramen dicht.
 • Ramen wagenwijd open.

 

 

Behalve informatie over stucwerk drogen kunt u bij ons ook terecht voor meer informatie over onder andere stucen, verschillende soorten stucwerk en het stucen van een bepaalde locatie in uw huis.

 

Stucwerk Rijnmond  &  Onderhoud B.V.
Vredehofstraat 19
3201 CV Spijkenisse
Telefoonnr.:+31655689612
Email: info@stucwerkrijnmond.nl
Rekeningnr.:NL58INGB0008052401
KvK: 70407347

Helaas komen onze mail regelmatig in uw spam box/ ongewenste mail terecht.
We zijn ons bewust van dit ongemak en zijn er mee bezig om dit op te lossen.
Wij  vragen u uw spam box/ ongewenste e-mails in de gaten te houden!
Onze excuses voor dit ongemak.